Şehirde Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Eski Cami Edirne’nin en önemli eserlerini oluşturur. Selimiye Arastası, Bedesten ve Alipaşa adlı üç kapalıçarşısı bulunmaktadır. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmasından dolayı şehir han, cami, çarşı gibi tarihi eserlerle süslüdür. Osmanlı döneminde kullanılan saraydan günümüzde Adalet Kasrı ve birkaç saray duvarı haricinde bir bina kalmamıştır.
Edirne, Osmanlı döneminde çini ve seramik sanatının önemli merkezlerindendi. Edirne’deki saray ve önemli binaların çinileri, şehrin sanatsal geleneğinin ürünleridir.
Edirne’deki el sanatları üslubuna “Edirnekâri” (Edirne işi) adı verilir. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olduğu dönemden beri Edirne’deki el işleri yüksek nitelikleriyle beğeni toplamıştır. Günümüzde de bu gelenek ağaç ve oyma işlemeciliğinde devam etmekte; sandık ve dolap gibi ahşap malzemeler üzerine boya ile yapılan desenlerle kendini göstermektedir. Lake kap ve kutu yapımcılığı, çiçek ressamlığı, ciltçilik, hattatlık (özellikle talik yazı), ahşap oyuculuğu ve mezar taşçılığı, Edirne’deki diğer el sanatlarıdır. Günümüzde süpürgecilik de bir el sanatı olarak varlığını sürdürmektedir. Turistik bir faaliyet haline dönüşen mis sabunculuğu da bir diğer geleneksel el sanatıdır. Edirne’yi kültürel, sanatsal ve inançsal yönden keşfetmek isteyenler Edirneli, kokartlı profesyonel turist rehberi Utku TUNCA’dan yardım alabilirler. Utku TUNCA’ya 0 537 544 80 46- 0 542 243 63 10 numaralı telefonlardan ulaşmak mümkün.