SIRADA YEMEK TARİFİ VAR…

Ramazan bayramına 2 gün kala, iftarda ne yiyeceğiz diye düşündüğünüzü biliyorum. 27 gün oruç tuttuktan sonra insanın aklına;”bütün yemekleri yaptık, şimdi ne yapalım da iftarımızı süsleyelim..” diye bir düşünce geçmez mi? Elbette geçer!
Madem siz ne yapayımda bu gece mükellef bir sofra kurayım diyorsunuz, bizimde Cumartesi yazımızda sıra yemek tarifine denk geldi. İşte hepimizin işi olu verdi! Ben yazıcam kurtlucam. Siz mükellef olduğu kadar, yapması da kolay bir yemek yapıp çok lezzetli bir yemekle iftar sofranızı hazırlamış olacaksınız…
4 kişilik bir yemek için önce malzeme listesi;
300Gr kıyma,
İki orta büyüklükte soğan,
750 Gr patates (püre için),
Üç diş sarımsak,
Bir adet büyükçe domates,
Bir adet yeşilbiber,
200 Gr rendelenmiş kaşar peyniri,
Varsa 200 Gr mantar,
Yarım bardak süt,
100Gr tereyağı,
Yeterince tuz, baharat çeşitleri ve sıvı yağ…
Şimdi yapılışı;
Yemeğimizin iki farklı ana malzemesi için iki ayrı kap kullanacağız. Önce Püre için; patatesleri soyup küçük, küçük doğrayınız. Soyduğunuz soğanlardan birini 6 parçaya bölün. Bu malzemelere üç diş sarımsağı da ilave edip, içinde yeterince su olan bir kaba koyup kaynatmaya başlayın. Onlar kaynarken biz diğer ana malzemenin hazırlığına başlayalım:
İçine yağ koyduğunuz bir tavaya 300 Gr kıymayı atınız ve karıştırarak pişirmeye başlatınız. Daha sonra ince, ince doğradığınız soğanları kıymaya ilave ediniz. Kıymanın pişimine yakın ince, ince doğradığınız yeşilbiberi ve yine ince, ince doğradığınız mantarları da karışıma ilave ediniz. En son olarak küçük parçalar halinde doğradığınız domatesleri ilave edip, baharatlarını ve tuzunu atıp, bir kapakla üzerini örterek kısık ateşte 6–7 dakika daha pişmesini bekleyin.
Pişen karışımı bor cam bir kaba koyup bir kenarda dinlenmeye bırakı.
Diğer tarafta haşlanmış olan patates, soğan ve sarımsakların suyunu süzüp kaşık ya da ezme aletiyle ezerek karıştırırken, önceden hazırladığınız rendelenmiş kaşar peynirinin 1/3 nü yapmaya çalıştığınız pürenin içine katın. Püre kıvamına gelirken; tereyağı ve yarım bardak sütü de yavaş, yavaş püreye yedirin.( bu işlemler esnasında püreye tuz ilave etmeyi de unutmayın!) Hazırladığınız püreyi bor camda beklettiğiniz karışımın üzerine eşit şekilde yaydıktan sonra, kalan kaşar peynirlerini de pürenin üzerine eşit şekilde yayın.
Daha önceden ısıttığınız fırında kaşar peynirleri eriyene kadar pişirdiğiniz yemeğimizi sıcak servis yapınız. Afiyet olsun.
Yemeğin adımı… İnanın daha bulamadık. Siz pişirip yiyin ve bir ad bulursanız bana da gönderin. Günlük hayatın stresinden uzaklaşalım derken karnınızı acıktırdım galiba.