Meriç rüzgarının gizemi (Tekin SAYINBAŞ)

Diğer
İçeriği Paylaş...

Sevgili kızı Hilal’in anısına adamış kitabını Diş Hekimi Tekin SAYINBAŞ. Kitabın gelirini ise eşit olarak Kütüphaciler Derneği Edirne Şubesi ile Edirne Zihinsel ve Hareket Özürlü Çocukları Koruma Derneği’ne bağışlamış.

Kitap iki kısım. Birinci kısımda anıları var Tekin beyin, ikinci kısımda çeşitli gazetelerde yayınlanan yazıları.

İşte anılarından birkaç satır.

ÇELEBİ

…Kaderci idi. Alın yazısına inanır, hayattan şikayet edenlere çok kızardı. Olayları yorumlarken hemen Fransızca bir ekspresyon (deyim) var diye “Beterin beteri var” anlamında bir ösz söylerdi. éYılan, define ve ecel nerede, nasıl ve ne zaman insanın karşısına çıkacak bilinmez” düşüncesini sıkça dile getirirdi. Edirne’yi çok severdi. Buradan ayrılmayı aklına getirmek istemezdi. Ben bu yaşta “Ne tenceremden, ne penceremden ayrılamam” demesine rağmen. Kader onu tedavi içn gittiği İsrail’de bulmuştu. O tam bir çelebi idi.

BİR PAŞANIN KARAKTERİ

…Oradaki (Erzurum’daki) en büyük askeri birliğin komutanı idi.

…Dört yıldızlı general elbisesini o yüzden (22 Şubat yüzünden) çıkarmıştı.

…Emekli olduktan sonra sık sık Edirne’ye gelir oldu.

… Bir gün ellerini arkasına bağlamış, ağır tempoyla yürüyüşe çıkmıştı. Saraçlar caddesinden Çilingirler çarşısına hatalı dönüş yapan büyük bir askeri kamyonun çarpmasından zor kurtuldu. Araç komutanı konumundaki iki sırmalı assubayın el kol hareketleri ile “Dikkat etsene be ihtiyar” azarlaması karşısında mosmor kesildiğini, iki elini havaya kaldırıp éAllahım sen bana sabır ver” diye inlediğini hatırlıyorum.