LOFÇALI KAVASOĞLU İBRAHİM PEHLİVAN

LOFÇALI KAVASOĞLU İBRAHİM PEHLİVAN

Efsane Kırkpınar Pehlivanları
İçeriği Paylaş...
LOFÇALI KAVASOĞLU İBRAHİM PEHLİVAN
LOFÇALI KAVASOĞLU İBRAHİM PEHLİVAN. İşte redingotu sırtında, nişanları göğsünde, Sultan Abdülaziz’in sırtı yere gelmez başpehlivanı

1827 yılında Plevne ilinin Lofça kasabasına bağlı Letniça köyünde doğdu.

Güreşe büyük ilgi duyan Sultan Abdülaziz, Pazartesi ve Perşembe günleri pehlivanları toplatıp huzurunda güreştirirdi. Kavasoğlu’nun namını duyan Padişah, Kavasoğlu’na takım kurması için yetki verdi. O da, yakın akrabalarından Kel Aliço namıyla bilinen Kırkpınar’da tam 27 yıl hiç yenilmeyen yiğitle Şamdancıbaşı Kara İbo’yu yanına çağırdı.

Okul kurulmuş, çalışmalar başlamıştı. Koca Yusuf, Kurtdereli, Kara Ahmet, Tekirdağlı Memiş, Hergeleci İbrahim, Makarnacı Halil Hüseyin ve hatta Adalı Halil, işte modern Türk Güreşi’nin ilk başöğretmeni Kavasoğlu Halil İbrahim Pehlivan’ın kurduğu okulun mezunlarıdır. Güreşirken bir adım dahi gerilemeyen Kavasoğlu ile Kara İbo, Koca Yusuf’un hayran olduğu güreşçilerdi.

Kara İbo’nun, Sultan Abdülaziz’in gözdelerinden Arzıniyaz Kalfa’ya aşık olduğu, hududu aştığı iddiasıyla zehirlenerek öldürüldüğünü kimi tarihçiler öne sürer. Kavasoğlu Halil İbrahim ise fırtınalı bir hayat yaşadı ve 1908 yılında fani dünyaya veda etti.

Aradan bir asra yakın zaman geçtikten sonra Kavasoğlu’nun torununun torununu Kırkpınar’da “Ağa”lık yaparken gördük. Son derece mütevazıydı ve “Ben, atalarım gibi güreşerek aile namını yaşatamadım, ama Ağa’lık Arttırması’na girerek, Ağa olarak Kavasoğlu Ailesi’ne mensup bir fert olarak güreşe hizmeti sürdürüyorum, demişti. Bu Ağa’nın adı Ayhan SEZER‘di (1999).