Genelde fotoğrafın insanlik üzerindeki etkisi tartışılır, elbette bu etki küçümsenemez. Savaşlara son vermekten tutun insan haklarının gelişmesine kadar birçok alanda insanliğa katkısı olmuştur. Fotoğrafı bir başka yönü de fotografçının sosyal yaşamına etkileridir. Fotoğrafla sanat yapabilmek için öncelikle teknik bilgiye , eğitimli bir göze ve kültürel altyapıya ihtiyaç vardır. Bunları elde edebilmenin yolu da zaman, sabır ve hoşgörüden geçer.
Kemal ERGİN: On beş yılı aşan fotoğraf geçmiçiniz var. Ulusal ve uluslararasi yarişmalarda ödüller aldınız. Birçok kişisel sergi açtınız ve A-FIAP unvanına sahip bir sanatçısınız. Fotoğraf yaşamınız boyunca nelerden vazgeçtiniz?
Timurtaş ONAN: Vazgeçtim denemez fakat yasamıma etkisi oldu. Sırf sanatsal fotoğraf çekebilmek için çok şeyden feragat ettim. Öncelikle yakınlarını ihmal ediyorsun , eğer fotoğrafçının eşi fotoğrafla ilgilenmiyorsa çok sıkıntılar yaşanır.
K.E: Neler kazandırdı?
T.O: Çok şey kazandırdı. Hoşgörülü olmayı öğreniyorsun, yabancı olduğun insanların hayatına dokunma imkanı sağlıyor ve birçok yaşam hikayesi öğreniliyor.
K.E: Diğer sanat dallarının size katkısı oluyor mu?
T.O: Fotoğrafla sanat yapanlar diğer sanat dallarıyla yakından ilgilenmeli. Diğer sanat dalları fotoğrafa çeşitlilik kazandırıyor , daha fazla üretim sağlıyor ve destekliyor.
K.E: Fotoğrafin sanat ve zanaat yönleri ile ilgili düşünceleriniz neler?
T.O: Başta fotoğraf zor bir sanat, sürekli araştirma sürekli yenilenme gerekli. Fotoğrafin zanaat yönünü bilmeden sanat yapmak mümkün değil. Zanaat öğrenilebilir fakat sanat öğrenilemez.
K.E: Fotoğrafla sanat ürünü yapmak size neler kazandirdi?
T.O: Türkiye”nin her yerinde dostlar kazandirdi. Fotoğraf sayesinde Türkiye”yi keşfettim. Değişik insanlarla tanişip kaynaşmamı sağladi. Yaşami çözmemde yardımcı oldu, kendi sorunlarımı da çözdüm. Her ırkın , her milletin, her inananın iyisi ve kötüsü olduğunu ögrendim. Ayrıca parada kazandırdı.
K.E: Fotoğrafın en çok hangi yönü sizi mutlu ediyor?
T.O: Fotoğrafin en büyük hazzı ürünlerin sergilenmesi ve paylaşılması.
K.E: Amatör olarak da olsa fotoğrafı herkese önerir misiniz?
T.O: Kesinlikle evet.
K.E: Teşekkürler