Kış Diyeti Nasıl Olmalı

Kış aylarında, havaların da yağışlı ve soğuk olmasının etkisiyle fiziksel aktivitelerimiz azalır, tükettiğimiz enerji de dolaylı olarak azalmaktadır. Bununla birlikte beslenme düzenimizde de biraz daha ağır yağlı ve kalorili besin tüketiminde artış gözlenir ve fazla kiloların kısa zamanda kazanılmasına neden olur. Bu kiloları rahatça kalın giysilerin ardına saklayabilmemiz de kilomuzu kontrol etme ihtiyacını bahar aylarına iter. Oysaki obezite kalp damar hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığın, kemik ve eklem hastalıklarının birçoğunun ana nedenidir. Bu nedenle yaz-kış ayırımı yapmadan kişinin her daim ideal kiloda olması ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini ve beden-ruh sağlığını koruması gerekir.
Kış aylarında hava sıcaklığının azalması, kapalı ve havasız mekânlarda kalma zorunluluğu daha çok mikrop bulaşma ortamı yaratıyor, savunma sistemini güçlendirecek besinlerin yeterli olarak tüketilmesi enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç PÜF Nokta
• Sebze ve Meyveleri mevsiminde tüketin. Kış mevsiminde özellikle portakal gibi C vitamininden zengin meyveleri bol tüketin.
• Günde en az 10 bardak su için
• Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyün
• Enfeksiyon riski kışın daha fazladır bu nedenle antioksidan içeren besinleri (sebze meyve, balık gibi) daha fazla tüketin
• Akşam yemeğini saat 19.00 dan sonraya bırakmayın
• Ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
• Odanızı, evinizi kısacası bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
• Aşırı ekmek tüketmeyin .sofranızda, pilav makarna vb nişastalı besin varsa ekmeği sofraya getirmeyin ,ekmek olarak tam tahıl ekmeklerini tercih etmeniz daha az miktarıyla doymanıza yarar ve vücudunuza yararlı birçok besin öğesini de almış olursunuz.
3 ana öğün ve 3 küçük ara öğünden oluşan beslenme biçimini mutlaka benimseyin
İlk doğduğumuzda bize sunulan anne sütü; protein, yağ ve karbonhidratı birlikte içerir ve yaşamak için gereken tüm vitamin ve mineraller de yeterince bulunur. Hatırlayın bebeğinizi 2-3 saatte bir emzirdiğinizi, Evet öğün sayısının günde 6 kez oluşu insanın doğumundan itibaren başlamaktadır. Oysaki sıradan bahaneler bizi bu beslenme biçiminden hızla uzaklaştırmıştır.
Yeniden 6 öğün düzenine alışan bireylerde miktar çok azaltmamalarına rağmen kilo vermelerinin kolaylaştığı, sindirim sistemi rahatsızlıklarının oranında önemli bir azalma olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçektir.

Kış mevsiminde nelerden kaçınmalı
• Yağda kızartma ve kavurma besinler
• Hayvansal yağlar (tereyağı, iç yağ)
• Soft Drink içecekler ( kola, gazoz vb gazlı ve çok şekerli içecekler)
• Mangala çok yakın pişirilmiş etler
• Yüzeyi yanmış yağla kurum bağlamış tost makinelerinde yapılmış tost ve sandiwiçler
• İçeriğini bilmediğiniz, nerede üretildiği bilinmeyen hazır gıdalar
• Ağır tatlılar
• Aşırı yağ ve şeker ilave edilmiş hamur işi besinler
Günde 5-8 porsiyon kış sebze ve meyvelerinden tüketin, içerdikleri A, C vitaminleri ve bir çok antioksidan madde , enfeksiyonlardan bazı kanser türlerinden ve bir çok hastalıktan bizi korurlar.
Kış Sebzeleri
Pırasa
Ispanak
Havuç
Beyaz Lahana
Karnabahar
Brokoli
Kırmızı Lahana

Kış Meyveleri

Elma
Mandalina
Muz
Kış Kavunu
Portakal
Nar
Muşmula
Üzüm ( bazı türleri)
Armut
Ayva

Sağlıklı günler dilerim…

Diyetisyen Aysen Arıcan
www.aysenarican.com
aysenarican@diyetistanbul.com