Edirneli Bir Komutan: Korgeneral Sami TOPÇU

İçeriği Paylaş...

2003 yılında Edirne’deki görevime tayin olduğumda, Kadirhane sokağındaki konutda oturmaya başlamıştık. Gözüm çevreye alışınca, Zorlutuna olarak bilinen harabe konak ile aynı isimli apartman dikkatimi çekmiş ve bana ünlü şair Halide Nusret Zorlutuna’yı çağrıştırmıştı. Yanılmamıştım. Kısa süre içerisinde öğrendim ki, bu soyadı Edirne’li ve bu şehirde birçok insanın yetişmesine emeği geçmiş iki saygın Öğretmen olan Salih Zorlutuna ve eşi Sadiye Zorlutuna’ya ait idi. Salih Öğretmen ile Halide Nusret Zorlutuna’nın eşi E.Tümgeneral Aziz Zorlutuna ise öz kardeşlerdi.

Cumhuriyet’in ilk bayan öğretmen’i Sadiye hanımefendinin sağ olduğunu öğrenince ilk bayramda ziyaretine gittik.Cumhuriyet değerlerine sadakat göstererek yıllarca bu ülkeye hizmet eden ve yüz yaşına merdiven dayamış bu insanın hafızası o kadar güçlü ve konuşması o kadar etkileyici idi ki.Eşimin öğretmen olduğunu öğrenince ona eğitim konusunda çok anlamlı eleştiri ve tavsiyelerde bile bulundu.Eşimi etkileyen en önemli cümlesi ise aynen şöyle idi.”Şu an yine öğretmenlik yapmak isterim.Hızlı yapamam ama hazla yaparım.”

Bana gösterdiği ilgi ise daha bir özeldi.Çok sevdiği ve saydığı ağabeyinin duvarda asılı üniformasını göstererek onu anlattı.Babası Edirne eski Müftülerinden Osman Hilmi Efendi ve eşi Öğretmen Salih Bey’den bahsetmeden beni bırakmadı.Bu saygın öğretmenimiz, Valilik tarafından yapılan bir törenle yüzüncü yaşını kutladıktan kısa bir süre sonra da Hakkın Rahmetine kavuştu.

Bugün, Sadiye Öğretmenin bana anlattığı kıymetli ağabeyi Edirneli Korgeneral Sami Topçu’nun
ölüm yıldönümü.Silahlı Kuvvetlere büyük emeği geçtiğini bildiğim o Komutan ;
1891 yılında, o zaman sınırlarımız içinde bulunan Dimetoka’da doğmuş bir Edirneli idi.Edirne Askeri Rüştiyesi’nde okuyarak, 1911 yılında Harbiye’den mezun olmuştu. I. Dünya ve Kurtuluş Savaşında bizzat cephelerde çarpışan, babasından dolayı Müftüoğlu olarak tanınan Komutanımız Filistin cephesinde yaralanarak Gazilik mertebesine de ulaşmıştı. Sıra ile her rütbede değişik yerlerde ve değişik komutanlık görevlerinde bulunmuştu. 1945 yılında Tuğgeneral’liğe terfi etmiş, 1951 yılında ise Korgeneral rütbesinde emekli olmuştu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve özellikle Topçu Sınıfının gelişmesinde adını tarihe yazdıracak ve soyadını bile TOPÇU yapacak kadar mesleğini severek çalışmıştı. Bizim devrelerimizden çok büyük olduğu için beraber çalışmamız olmamıştı. Ancak adını bildiğim ve büyük emeği geçtiği Topçu ve Füze Okulunda eğitim görürken kendisini sıkça andığımız seçkin komutanlarımızdan biri idi. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ve özellikle Topçu sınıfında iz bırakmış, Cumhuriyet’in kuruluş felsefesine inanarak bu Ülke’ye hizmet etmiş Komutanlarımızdandı.

Her fani gibi, ömrünün son günlerini yaşadığı memleketi Edirne’de 13 Şubat 1976 tarihinde vefat etti.

Bu Ülkenin kurtuluşu ve de kuruluşunda sadakatle çalışmış ve bizlere bir değer bırakmış başta E.Korg.Sami TOPÇU olmak üzere tüm büyüklerimizi minnetle anıyor ve kendilerine rahmet diliyorum.