Doktorluk en güvenilir meslek, tamam ama doktorlar en güvenilen insan değiller

Paylaş

Yazımı doktorluk yeminine (Hipokrat) sadık kalmış kendini mesleğine ve insanlara adamış çağdaş teknoloji ve teknikleri takip edip mesleki bilgileri sürekli yenilemiş, dünya çevre ve insanlarla entegre olmuş tüm tıp doktorlarına tenzih ederek başlamak istiyorum.

AB destekli bir firma Türkiye’de yaptığı bir araştırmada Türk insanını en çok güvendiği meslek grupları sıralamasında doktorları 2. sırada tespit etmiş.

Çeşitli ülkelerde eş zamanlı yapıldığı söylenen (ulusal basında çıkan haberlerde) bu araştırmada Türk insanına sorulan soru neydi acaba? Şayet Türk insanı soruyu en güvenli meslek dalı nedir? Diye algıladıysa ortaya çıkan cevap elbette doğrudur. Çünkü Türkiye’de yaşayan insanların yüzde sekseni bir doktorun yaşam standardındaki hayatın hayaliyle yaşıyor! Türk halkı doktorların hiçbir maddi sıkıntı çekmeden refah bir hayat yaşadığına inanıyor! Hal böyle olunca da en güvenilen meslek dalı nedir sorusuna gözü kapalı doktorluk diyebiliyorlar! Her Türk çocuğunun önce doktor olmayı istemesinin altında yatan gerçek de, çocuklarının parasal sıkıntı çekmeden yaşamasını hayal eden ailelerin dayatmaları vardır!

Aslında bakarsanız ben kendi adıma yazımın başımda anlattığım ölçülerim içerisinde olan doktorların gerçekten Türk halkının hayalini kurduğu ekonomik ölçülerde olmasından yanayım. Ölümle yaşam arasındaki insana ömür katıp sağlıklı bir yaşam sunmaya var gücünle çalışan bir insanın kazancıda, yaşam standardı da bence böylesine kutsal bir mesleğe layık olmalı! Mesela 10 yıllık mesleki kariyeri olan bir doktorun bir evi, bir arabası ve her yıl tatil yapabilecek kadar tasarrufunun yanı sıra gelecekle ilgili planları için kendine ayıracak zamanı ve geliri olmalı.

Ancak bütün bunları hak edecek kadarda Hipokrat yeminine sadık olmalı
Aslında bütün meslek buradaki ancak taa… Maalesef benim hayal ettiğim gibi bir yaşam standardı elde etmek amacıyla kendini kaybeden birçok doktor biraz daha fazla para kazanmak uğruna bırakınız meslek ilkelerini, temel insanlık değerlerini bile hiçe sayıp Türk insanının en çok çekindiği meslek erbabı olma yolunda var gücünle çalışıyor!

Şimdi hiç kimse afra tafra yapmasın; Türkiye’de meslek ilkeleri ve meslek ahlakı en çok dejenere olmuş meslek dallarının başında maalesef doktorluk geliyor. Türk insanı bekli de canını emanet ettiği doktorlardan korktuğu kadar hiç kimseden korkmuyor. Sözün özü ulusal basında geçtiğimiz günlerde yer alan o AB destekli anketin sonuçları yanlış. Doktorluk en güvenilir meslek ama doktorlar en güvenilir meslek erbabı değiller. Acı ama bu hepimizin gerçeği.

Bir kez daha kendini insanlığa ve mesleğine adamış tüm doktorları tenzih ediyor ve onlara bütün benliğimle tüm insanlık adına sonsuz teşekkürler ediyorum.