Çocuklarımızın geleceğinden çaldığımız her şeyin geri getirilmesi için önemli adımlar atılıp, dünya barışı ve insanlık huzuru için çalışmaların hızlandırıldığı bir yıl olması herkes için sağlık, mutluluk ve başarı dileyerek başlıyorum 2007 yılı ilkyazıma.
2006 yılının neredeyse yarısını Cumhur Başkanlığı seçimine endeksli polemiklerle geçirdik! Böylesine önemli bir konuyu(!) 2007 yılına girerken tanıdığım ve konuşma imkanım olan insanlara merak edip sordum. “bakın neredeyse ülkemizin her köşesinden ve farklı eğitim almış değişik meslek dallarıyla hayatını kazanan dostlarımın bu önemli konuda düşünceleri neler?”
Öncelikle ben profesyonel bir araştırma şirketi sahibi değilim! Bu konun altını çizelim! Binlerce YTL harcayıp binlerce insanla konuşmadım. Yeni yıl ile birlikte idrak ettiğimiz kurban bayramı ve yeni yıl kutlaması nedeniyle telefonla aradığım ve beni arayan dostlarım ile kurban bayramı vesilesiyle bir araya geldiğimiz tanıdıklarıma daha önceden hazırladığım şu iki soruyu sordum;
1) Sizce, vatandaşın en önemli sorunu nedir?
2) 2007 yılında yapılacak Cumhur Başkanlığı seçimi ülkemiz gündeminde sizce hangi sırada olmalı?
Yaklaşık 200 kişiden aldığım cevaplar ne derece Türk kamuoyunun ortak kanaati yansıtır bilmiyorum ama bence aldığım cevaplar oldukça ilginç ve kayda değerdi!
Bakınız benim dostlarım neler demişler;
n İşsizlik,–Çiftçiliğin bitirilmeye çalışıldığı(AB öyle istiyor diyorlar),–Hayat pahalılığı(açıklanan enflasyon rakamlarına inanmıyorlar),–Çocuklarının gelecek kaygıları,–Borçlarını ödeme sıkıntıları(taksit taksit üstüne gelmiş kazançlar yetersiz kalmış),–Mali piyasalara güvensizlik(yatırım yapmaktan korkuyorlar),–İş verene güvensizlik,–Ülkede yaşanan yolsuzluklar ve partizanlıklar,–Eğitim,–Şehir eşkıyaları ve çeteler(güvenlik güçlerinin bunlarla bağlantıları),–Adalet ağır işliyor(suçluların avukat hakkı onları rahatsız ediyor),–Kuraklık ve çevre kirliliği(mevsimlerin değişmesi onları korkutuyor),–Anarşi ve irtica,–Siyasetçilere güvensizlik…
Uzayıp giden bu listede benim dostlarımın en önemli gündem maddelerinin ekonomik kaygılardan oluştuğunu sanırım sizde tespit etmişsinizdir! İçlerinde yaşam standardı çok yukarıda olanların bile aklına gelmeyen Cumhur Başkanlığı seçimlerinin sadece; CHP’li tanıdıklarımın İŞSİZLİK, YOLSUZLUK, PARTİZANLIK tan sonra ki önem verdiği ülke sorunu olduğunu söylemesi bana oldukça manidar geldi.
Birinci soruya aldığım uzun cevaptan sonra sorduğum ikinci soruya bir anda sinirleri tahrip olup zembeldeği boşalırcasına cevaplayan tanıdıklarım; asker sivil tartışmaları, siyasi çekişmeler, eski kırmızıçizgiler(!), PKK, çeteler, partizanlıklar, yolsuzluklar, hırsızlıklar, kapkaçlar, laiklik ve irtica, İmam Hatiplilerin kadrolaşması gibi sorunları hatırladıktan sonra Cumhur Başkanlığı seçimleriyle ilgilenmeleri bana düşündürücü geldi.
98 gün sonra beklide ilk turda bitirilecek olan Cumhur Başkanlığı seçimlerini vatandaşı ne kadar ilgilendirdiğini sorduk bir kere. En azından benim arkadaşlarımın nasıl düşündüğünü öğrenmiş oldunuz. Sahi… bu konuda siz ne düşünüyorsunuz.